Sedye asansör kabinleri, sağlık açısından hijyen kurallarına uygun olmalı ve anti bakteriyel önlemler alınmalıdır. Hasta asansörü olarak da bilinen sedye asansörlerinin, iç dekorasyonu paslanmaz olarak tasarlanır ve ışık seviyesi hastayı rahatsız etmeyecek düzeyde olmalıdır.
Hastanın gözünü almayan aydınlatmalar ve hastanın kendini daha iyi hissetmesini sağlaması amacı ile konfor, estetik gibi ayrıntılara dikkat edilir. Sedye asansör kabin butonları diğer asansörlere oranla daha aşağıdadır ve kapılarda normalden daha geniştir. Elektrik kesintilerine karşı gerekli önlemler alınmış olmalıdır.
Sedye asansörünün boyutu, en az 1 sedye ile 1 refakatçi taşıyabilecek standartta olmalıdır. III. sınıf hasta asansörleri; 1600 kg, 2000 kg ve 2500 kg’ a kadar taşıma kapasitesine ve 0,40 m/s’ den 2,5 m/s’ ye kadar hıza sahip olabilirler. Sedyenin asansöre giriş-çıkışında sarsıntı olmaması için kabin katlara göre hassas ayarlanır. Hassas kat seviyesi ayarı ile tekerlekli sandalye, sedye gibi araçlar ile giriş çıkış yapılırken takılma riski minimuma indirilmiştir. Sedye çarpma seviyesine konulan çarpma kirişleri kabinde oluşan çarpma sırasında hastaya ve kabine verebilecek zararları kaldıracak şekilde tasarlanır.
Kullanım alanları genellikle hastaneler, sağlık merkezleri, sağlık ocakları ve bakım evleri gibi yapılardır.